18 Mayıs 2012 Cuma

GANDHİ ÖDÜLLÜ, AT KIZ!

 Prof. Dr. Türkan Saylan, 1935 yılında İstanbul'da doğdu.

 Kandilli Kız Lisesi'nden sonra, İstanbul Tıp Fakültesini kazandı. 1957'de evlendi ve bu evliliğinden iki oğlu oldu. Bir yandan iki oğlunu büyütürken, 1963'de Tıp Fakültesini bitirdi. 1964-1968 yılları arasında SSK Nişantaşı Hastanesi'nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığı aldı. Türkiye'de bu alanda ihtisas yapan yedinci kadındır.

 1967'de lepra (cüzzam) çalışmalarına başladı. Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı'nı kurdu. 1986'da kendisine Hindistan'da ''Uluslararası Gandhi Ödülü'' verildi. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün lepra konusunda danışmanlığını yapmıştır. Uluslararası Lepra Birliği'nin kurucu üyesi ve başkan yardımcılığını yaptı. Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi'nin ve Uluslararası Lepra Derneği'nin üyesiydi. İstanbul Lepra- Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi'nin kurulmasında öncülük etti. 1981-2002 yılları arasında 21 yıl gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi Başhekimliği'ni yaptı.

 Türkiye'nin aydınlık yüzü sayın Saylan, Türkiye'yi karış karış gezerek lepra hastalarını tedavi etti. Leprayla mücadeleye başladığında Türkiye'de on bin lepralı hasta vardı. Şu an yılda sadece üç- beş yeni olgu görülüyor. Saylan ''Biz büyük bir aileyiz'' dediği hastalarının sadece tedavisiyle kalmadı. Onlar için -yeni yaşamları için-; projeler üretti, çocuklarının okumasına ön ayak oldu. Hastaları tedavi ettikten sonra da uzuvlarını yitiren, toplum tarafından bu yüzden dışlanan hastalarını yalnız bırakmadı. Onlara iş buldu ve hayata tutunmalarını sağladı. Lepralı hastaların dışlanmaması gerektiğini, katıldığı tüm etkinik ve programlarda yılmadan anlattı ve onlara manen de destek olmaya devam etti.

 Anadolu'yu gezerken karşılaştığı gerçeklere sırtını çevirmeyeceğini söyleyen Saylan, iki oğlunun yanı sıra binlerce çocuğun annesi olmayı tercih etti. 1989'da Çağdaş Yaşam Derneği''ni  (ÇYDD) kurdu. Yirmi yıl Kandilli Kız Lisesi Vakfı'nın başkanlığını yaptı. Öğretim Üyeleri Derneği'nin kurucusuydu. 2001-2007 yılları arasında YÖK üyeliği yaptı. Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği ve İstanbul İl İnsan Hakları Kurulu üyeliklerinde bulundu. 2007'de Ankara Tandoğan ve İstanbul Çağlayan'daki Cumhuriyet mitinglerinin organizasyonunda önder rol aldı.

 51 tanesi uluslararası yabancı dergilerde yayımlanan, siyasi içerikli gazete makaleleri, Türkçe tıbbi dergilerde ve kongre kitaplarında yayımlanmış araştırma, derleme ve olgular bildirimleriyle toplam 401 yayını bulunan Saylan'ın; çocukluk yaşamını anlattığı ''At Kız'' ve ayrıca ''Deri ve Zührevi Hastalıklar El Kitabı'' adlı bir de eseri bulunmaktadır.

 Hayatının son onyedi yılında kanser hastası olan ve tedavi gören Saylan, 18 Mayıs 2009 tarihinde saat 04:45 sıralarında vefat etmiştir. Vefat ettiğinde gönüllü kuruluş olan ÇYDD'nin Genel Başkanlığı'nı, TÜRKÇAĞ ve Kankev Vakfı Başkanlığı ile Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı Başakanlığı'nı sürdürmekteydi.

 Papatyaları ve gençleri çok seven; ''Tıp Doktoru, Öğretmen, Biliminsanı, Yazar, Vakıfist, Binlerce çocuğun Annesi'' Saylan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı ve papatya mevsiminde, kardelenleri tarafından çok sevdiği papatyalarla uğurlandı ve 3 yıldır saygıyla anılmaya devam ediyor. Sayın Saylan, bu dünyayı biraz daha güzelleştirmenin verdiği iç huzurla hayata veda etti.

 O Türk kadının, yaşamındaki tüm zorluklara ve engellere rağmen; isterse neler başarabileceğinin kanıtıdır...

Hiç yorum yok: